Суджи ка Халва

Грис халва с карамел, стафиди, ядки и шафран

 600 мл. мляко
 200 г. захар
 160 г. краве масло
 250 г. пшеничен грис
 60 г. стфиди
 80 г. запечени бадеми
 настъргана кора на 1 портокал
 сокът от 2 портокала
  ч.л. качествен шафран
 ½ ч.л. млян кардамон
Начин на приготвяне:

1

Кипнете млякото и оставете на страна.
В тенджера с дебело дъно или в тежък тиган, на слаб огън карамелизирайте захарта, като разбърквате с дървена бъркалка, за да не загори. Когато стане светлокафява, намалете огъня и прибавете 50 мл вода, да се понижи температурата на карамела, за да не се пресече млякото. Карамелът веднага ще кристализира. Добавете млякото и разтрошете едрите парчета карамел, прибавете шафрана и кардамона и оставете млякото да къкри на тих огън, докато захарта се разтвори напълно. Разбърквайте от време на време.

2

През това време в друга тенджера с дебело дъно или в тежък тиган, разтопете маслото на среден огън. Прибавете гриса и гответе като разбърквате по дъното с дървена бъркалка. Сладкишът не трябва да се бърка непрекъснато, а се разбърква едва когато по дъното е потъмнял няколко нюанса до златисто кафяво но внимавайте да не загори до черно.

3

По този начин гответе сладкиша до като целият грис стане златисто кафяв.

4

Тъй като грисът ще е много горещ, намалете огъня и прибавете 50 мл вода, да се понижи температурата му, за да не се пресече млякото. Внимавайте да не се изгорите на парата която ще излезе! Разбъркайте и бавно прибавете млякото, ядките, портокаловата кора и портокаловия сок. Усилете огъня и бъркайте, докато халвата поеме всичката течност.

5

Прехвърлете халвата в тава и след като се охлади, я нарежете на ромбове или квадрати или оформете топки с помощта на лъжица за сладолед.