Вегетарианство

Думата вегетарианец, произлиза от латинската дума vegetus, която значи крепък, здрав, свеж, бодър. Първоначалният смисъл на думата предполага хармоничен от философска и морална гледна точка начин на живот, а не просто някаква плодово-зеленчукова диета.

И все пак, може ли вегетарианската диета да подобри или възстанови здравето ни? Може ли да предотврати някои заболявания?

Вегетарианците отговаряме утвърдително на тези въпроси от много години, въпреки че до скоро официалната медицина се отнасяше скептично към такива твърдения. През последните десетилетия обаче учените откриха, че съществува непосредствена връзка между консумацията на месо и явления като рака и сърдечносъдовите заболявания. В книгата си “причините за раковите заболявания” Роло Ръсел пише: “ Установих, че от 25страни, чието население използва предимно месна храна, 19 от тях се характеризират с много висок процент на раковите заболявания”.

Защо месоядците са по-предразположени към подобни заболявания? Една от причините изтъквана от диетолозите и биолозите е, че човешкият организъм не е “проектиран” да се храни с  месо. Таблицата, която представяме по-долу, много подробно сравнява храносмилателната система на месоядните животни, тревопасните и човека. Наистина си заслужава да се запознаем с нея:

МЕСОЯДНИ ТРЕВОПАСНИ ЧОВЕК

Имат нокти

Нямат нокти

Нямат нокти

Нямат пори по кожата;
организмът се охлажда
чрез езика

Много пори по кожата,
чрез които се осъществява
потоотделянето

Много пори по кожата,
чрез които се осъществява
потоотделянето

Остри предни зъби (резци)
за разкъсване на месото

Тъпи резци

Тъпи резци

Много слабо развити слюнни
жлези(тъй като месото не се нуждае от предварително храносмилане)

Добре развити слюнни жлези,
необходими за предварителното храносмилане на зърнените храни и плодовете

Добре развити слюнни жлези,
необходими за предварителното храносмилане на зърнените храни и плодовете

Кисела слюнка, несъдържаща
птиалин, който е необходим за предварителното храносмилане на зърнените
храни и плодовете

Алкална слюнка, съдържаща птиалин, който е необходим за предварителното храносмилане на зърнените храни и плодовете

Алкална слюнка, съдържаща птиалин, който е необходим за предварителното храносмилане на зърнените храни и плодовете

Нямат плоски кътници, необходими за предъвкването на храната

Имат плоски кътници, необходими за предъвкването на храната

Има плоски кътници, необходими за предъвкването на храната

Силна солна киселина в стомаха, необходима за смилане на изяденото месо и кости

Солната киселина в стомаха им е 10 пъти по слаба от тази    в стомаха на месоядните

Солната киселина в стомаха му е 10 пъти по слаба от тази    в стомаха на месоядните

Стомашно-чревният тракт е само 3 пъти по дълъг от тялото и позволява гниещото месо бързо да бъде изхвърлено от организма.

Стомашно-чревният тракт е 6-10пъти по дълъг от тялото им (растителната храна се разлага много по-бавно от месната, затова може да стои по дълго в червата)

Стомашно-чревният тракт е 6 пъти по-дълъг от тялото му

 

 

Освен това месото се обработва с огромно количество химикали. Веднага щом заколят животното, плътта му започва да се разлага и след няколко дни придобива нездрав сиво-зелен цвят. В промишлеността тази промяна на цвета се маскира като към месото се прибавят химикали, които запазват ярко-червения му цвят. Изследванията показват, че много от тези химикали са канцерогенни. Като се има предвид и това, че храната с която се угоява добитъкът също е натъпкана с химикали, проблемът се усложнява още повече. Процесът на химическа “обработка” на животното започва още преди неговото раждане и продължава дълго време след смъртта му. Въпреки, че всички тези химични вещества се съдържат в месото, законът не изисква те да бъдат описани на опаковката. И въпреки всичко, много хора са убедени, че без месо няма да си доставят важни и незаменими хранителни вещества, което всъщност не е така . От зеленчуците, зърното, плодовете, ядките, семената, млечните продукти и бобовите култури, човек си доставя всичко необходимо за пълноценно, здравословно, балансирано, вкусно и разнообразно хранене.

Друга тема на дискусии са протеините.  В някои бобови култури има толкова много протеини, че количеството им надвишава съдържанието им в месото. По-важно е да се знае, че дневната нужда на човек от хранителни вещества разгледана в единици е следната: 4-въглехидрати, 1-протеини, 1-мазнини. Вегетарианската диета ни дава точно това: 4-въглехидрати, 1-протеини и 1-мазнини. Природата е създала толкова съвършен човешкият метаболизъм, че той се нуждае от съвсем минимален прием на белтък от вън, въпреки че организмът е съставен основно от белтък. За да разгради старата структура белтък на градивният му елемент – аминокиселини, и от тях да изгради нова структура белтък, метаболизмът всъщност изразходва съвсем малко белтък, който трябва да си набави от вън. Месното хранене дава на организма хранителни вещества в единици: 2 – въглехидрати, 7 мазнини и 14 белтък.Тоест от месното хранене  получаваме в пъти повече от дневната ни нужда. Излишните хранителни вещества се складират  и блокират организма, а друга част се преобразуват от черния дроб във въглехидрати, при което се отделя амоняк, който е токсичен. При тази интоксикация на организма, черния дроб отново трябва да се бори, за да я намали. И така, с всяка хапка месо ние натоварваме нашият организъм с една безконечна работа, която много бързо го амортизира и състарява, защото изначално човешкият организъм не е “проектиран” от природата за месно хранене, точно както дизеловият двигател не е проектиран да работи с бензин.