Медитация

Съществуват различни йога практики за постигане на Върховния Абсолют, но за днешната епоха - Кали йуга – епохата на раздори и конфликти е препоръчан процесът на харинам-санкиртан-ягя- възпяването на святите имена на Бог Хари(Кришна). Това се потвърждава от ведическата литература в Брихад Нарадийа Пурана

       харер нама харер нама харер намаива кевалам
       калау настй ева настй ева настй  ева гатир анятха.

“В нашата епоха - Кали йуга, единственият процес за себереализация е възпяването на имената на Бог Хари, възпяването на имената на Бог Хари, възпяването на имената на Бог Хари. Няма друг път, няма друг път, няма друг път.”

Във Ведите(разкритите свещенни писания на Индия) се казва, че цялата вселена преминава през цикличното редуване на четири епохи, което напомня смяната на четирите сезона. Първата епоха е Сатйа-йуга – златната епоха, тя е най-благоприятната  епоха и най-продължителната. Хората в нея живеят изключително дълго и  имат много извисено съзнание. Методът за себереализация е мистичната йога практика. Следващата епоха се казва Двапара-юга. Методът за постигане на съвършенство е пищното храмово обожание на Бога. В следващата епоха Трета-йуга, йога се състои в извършването на големи жертвоприношения. Сегашната епоха, най деградиралата епоха се казва Кали-йуга. В нея хората живеят много кратко само -100 г., но поради лошите им навици дори този лимит намалява. Интелигентността им е намаляла значително, нямат воля и импулс за духовни дейности. Днес вече всеки си има собствена философия и всеки е в конфликт с другите. Раздорите възникват без особена причина. Силен стрес и неспокойствие. Хората са принудени да работят непосилно за прехраната си. Всичко това са признаци на Кали-йюга. Йога практиките, които са били предназначени за предишните епохи са неприложими в наши дни. Поради това,  за сегашната епоха се препоръчва харинам-санкиртан-ягя – възпяването на Харе Кришна Маха мантра – лесна практика за трудна епоха.

Думата “мантра” е съставена от две думи -“мана”, която означава ум и “траяте”, която означава освобождавам. Следователно мантрите имат за цел да освободят нашия ум от влиянието на материалната атмосфера на страдания. Във Ведическата литература могат да се намерят хиляди мантри, които се препоръчват с различна цел, но мантрата ХАРЕ КРИШНА ХАРЕ КРИШНА КРИШНА КРИШНА ХАРЕ ХАРЕ   ХАРЕ РАМА ХАРЕ РАМА РАМА РАМА ХАРЕ ХАРЕ е посочена като Маха мантра (в Кали-сантарана упанишад). “Маха” означава велика, тоест Великата мантра на освобождението. Вибрацията, която се създава при повтарянето на ХАРЕ КРИШНА Маха мантра, вибрира в духовното небе и  за това повтарянето и е най-ефективният метод за възтановяване на нашето изначално чисто духовно съзнание. Когато слънцето на Kришна изгрее в нашето сърце, се озарява всяко кътче на съзнанието ни с духовна енергия и всички проявления на тъмнината – невежество, похот, гняв, алчност, илюзия, сртес, депресия, лудост, слаба решителност, опасни болести, липса на вяра, вреда на себеси, семейството и околните,  които в момента покриват нашето изначално чисто духовно съзнание, се изпаряват автоматично без специални усилия.

Мантруването може да се практикува самостоятелно на броеница или съвместно с група, в съпровод на автентични музикални инструменти и прекрасни мелодии. Самостоятелната медитация на броеница се нарича -джапа, а груповата медитация се нарича киртан или бхаджан. Всеки петък от 18:00 ч в нашият духовен оазис Ведически център “Back home”, организираме киртан вечери, на които всички сте поканени. Всичко е безплатно, може да доведете и приятелите си. Специално за Вас ще  приготвим с любов автентични ведически ястия и сладкиши, и в уютна атмосфера ще Ви въведем в духовното преживяване на киртана с автентични музикални инструменти, такива като каратали, мриданга и хармониум. Ще ви представим Рага – бхаджан с традиционно Вриндаванско настроение, а също и киртан в по-съвременен стил. Желаещите да се научат да свирят на някой от нашите музикални инструменти, могат да се обърнат към нас и ние с голяма радост ще ви покажем техниките за използването им. За нас киртанът е начин на живот и ние лично сме се убедили в неговата духовна мощ и сме възприели като наш дълг да го популяризираме за благото на всички. А за тези, които се интересуват по-сериозно от Бхакти йога(йога на предаността), ние редовно организираме семинари за изучаване на шастра(Ведически текстове) и курсове в ашрам, където ще бъдат обучени в практиката на процеса от нашите компетентни преподаватели, които специално за това са обучавани в Индия.

За повече информация или запитване може да се свържете с нас на : 

backhomebg@gmail.com

0878 76 86 99      Ведически център “Back home”
02 971 971 4    ул. “Фредерик Жолио Кюри” 4 (виж картата в готварските курсове)

02 961 60 50   кв.Малинова долина бул. “Климент Охридски” 119 (срещу Волво трък център).